25 Φεβρουαρίου 2016

Anomalisa (2015)

Όταν όλα τα πρόσωπα είναι ίδια, μια ανωμαλία είναι που κάνει τη διαφορά. Μου άρεσε η γενικότερη ονειρική αλλά αγχωτική ατμόσφαιρα, μου άρεσαν δυο τρεις σκηνές μεμονωμένα αλλά συνολικά δεν με ενθουσίασε. Σίγουρα  σηκώνει πολλή συζήτηση. Ίσως την ερωτευτώ την τέταρτη φορά που τη δω. 
Σε σαράντα χρόνια απο τώρα θα παραμένει φρέσκια και γεμάτη νοήματα. 

20 Φεβρουαρίου 2016

Lost River (2014)




Πρόκειται για το ντεμπούτο του Ράιαν Γκόσλινγκ που αφήνει υποσχέσεις αλλά δεν εντυπωσιάζει. Κάπου στη μέση, έχει ένα μισάωρο παραμυθένιο, στυλιζαρισμένο κι ενδιαφέρον. Η πρώτη ώρα όμως κινείται σε μέτρια επίπεδα, όπως και το τελευταίο δεκάλεπτο που λύνεται το μυστήριο και κορυφώνεται το δράμα. Υποψιν, μου τη σπάει η φάτσα του Γκόσλινγκ. Υποψιν#2, λατρεύω τον Μέντελσον (έχω βαρεθεί να το γράφω) και την Εύα Μέντες, την πιο όμορφη ηθοποιό, oπότε κάπως εξισορρόπησε.







9 Φεβρουαρίου 2016

Bad Timing (1980)




(«Η Δύναμη Της Σάρκας»)
Οι αντρικές εμμονές και ανασφάλειες σε μια τόσο οικία ιστορία που νομίζεις ότι γράφτηκε για εσένα (αν έχεις περάσει από άσχημο χωρισμό). Το μοντάζ και η σκηνοθεσία εξυπηρετούν παραδειγματικά την αφήγηση. Εκπληκτικό το φινάλε, πολύ καλή επιλογή τραγουδιών αλλά και το πρωτότυπο μουσικό θέμα του Ρίτσαρντ Χάρτλεϊ. Η Τερέζα Ράσελ είναι κολασμένα σέξυ και ο σκηνοθέτης της προσθέτει επιπλέον ερωτισμό με τα πλάνα που της χαρίζει. Παρότι σκοτεινό και δύσπεπτο είναι σίγουρα από τα καλύτερα φιλμ του του Νίκολας Ρεγκ. 


Καύλα και ζήλεια.




 

4 Φεβρουαρίου 2016

Lifeboat (1944)



(«Ναυαγοί»)
Παραδειγματική σκηνοθεσία περιορισμένου χώρου. Ο Χίτσκοκ καταφέρνει (δεν δείχνει να δυσκολεύεται και πολύ) να δώσει κινηματογραφικό βάθος σε ένα αμιγώς θεατρικό κείμενο. Η ιστορία περιέργως (για τα δεδομένα του Μετρ) δεν είναι πολύ ενδιαφέρουσα μέχρι τη μέση αλλά από εκεί και πέρα παίρνει τα πάνω της. Καρφώνει τον θεατή με ουσιαστικά ερωτήματα περί των ανθρωπίνων ενστίκτων και κατά πόσο αυτά λαθεύουν ή πρέπει να τα ακολουθούμε. Τροφή για σκέψη, που λένε και στα ορεινά χωριά της Εύβοιας. 
Βασισμένο σε βιβλίο του Στάινμπεκ