30 Απριλίου 2014

The Brood (1979)



Θρίλερ τρόμου. Από τις ταινίες που μας έκαναν να αγαπήσουμε το σινεμά του Κρόνενμπεργκ. Οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου στο παιδί αλλά και στους γονείς, μέσα από μια μεταφυσική σκοπιά. Φρικιαστικές εικόνες αλλά γεμάτες αλληγορίες, συμβολισμούς και κρυμμένα νοήματα. Φυσικά μπορείς να επιλέξεις να το δεις μόνο για την καφρίλα του πράγματος.

Η περίφημη σκηνή της "γεννας" έχει μείνει στην ανθολογία των ταινιων τρόμου.
Όλιβερ Ριντ ήταν το καλλιτεχνικό του Σταύρου Παράβα
όσο έκανε καριέρα στον Ηνωμένο Βασίλειο.

29 Απριλίου 2014

Burnt By The Sun (1994)



(«Ψεύτης Ήλιος», «Utomlyonnye Solntsem», «Soleil trompeur»)
Πολιτικό, δράμα εποχής. Μια καλοκαιρινή μέρα στο εξοχικό του Στρατηγού Κοτόφ, στην σταλινική Ρωσία του 1936. Εκπληκτικές αισθητικά σκηνές, ράθυμοι ρυθμοί, τσεχοφικοί χαρακτήρες και η αναμενόμενη σύγκρουση που θα φανερώσει τα πρόσωπα κάτω από τα προσωπεία. Του οφείλω και δεύτερη προβολή. 


Την ίδια χρονιά που ο «Forest Gump» πήρε όλα τα Όσκαρ, 
αυτό της ξενόγλωσσης το πήρε ετούτο το διαμαντάκι.
Aυτή η σκηνή θα μείνει για πάντα μαζί μου


Ben Hur (1959)

 
Επικό, Ιστορικό δράμα, πασχαλινής φαντασίας. Ο «Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών» του ’60. Ένα παραμυθάκι που παραπατάει παράλληλα με την ιστορία του Χριστούλη. Η εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή γεμίζει το μάτι. Πολύ εντυπωσιακές οι σκηνές της ναυμαχίας και της αρματοδρομίας. Αυτές οι δύο σκηνές συγκρίνονται άνετα με τις πιο σύγχρονες σημερινές παραγωγές χωρίς ψηφιακά εφέ. Η αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια και η φλυαρία το κάνουν ασύμβατο με τον σημερινό κινηματογράφο. 
 
Η σκηνή της αρματοδρομίας συγκρίνεται άνετα με όποιαδήποτε σημερινή παραγωγή χωρις ψηφιακά εφέ.