28 Φεβρουαρίου 2014

Philomena (2013)

 
Ελαφρύ μελόδραμα. Διατηρεί το ψυχρό, βρετανικό χιούμορ του Στιβ Κούγκαν (πρωταγωνιστής, σεναριογράφος και παραγωγός), περιορισμένο όμως για να μην χαθεί το συναίσθημα. Ευχαριστήθηκα πολύ την ερμηνεία της Τζούντι Ντεντς κυρίως γιατί έπαιξε έναν ρόλο κόντρα στο δυναμικό προφίλ της. Ας σημειώσω και τη μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά. 


27 Φεβρουαρίου 2014

I Pugni In Tasca (1965)


Fists In The Pocket», «Γροθιές Στην Τσέπη»)
Οικογενειακό δράμα. Μια επίθεση στους οικογενειακούς θεσμούς, που καθιέρωσε τον Μάρκο Μπελόκιο μόλις στα 26 του χρόνια. Δεν μπήκα ποτέ στο κλίμα. Δεν την κατάλαβα. Αντιλαμβάνομαι την πρωτοτυπία της το 1965 που κυκλοφόρησε αλλά δεν νομίζω ότι την διατηρεί στις μέρες μας. Η ανηθικότητα του νεαρού μου πέρασε απαρατήρητη, αντιθέτως με απώθησε η νοσηρή ατμόσφαιρα και η μιζέρια της εξοχικής μεγαλοαστικής οικογένειας. Ευτυχώς, έχω συμμάχους μου τον Μπουνιουέλ και τον Αντονιόνι που την απέρριψαν. 

Μουσική του Ennio Morricone

26 Φεβρουαρίου 2014

The Secret Life Of Walter Mitty (2013)

(«Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι»)
Ρομαντική περιπετειο-κωμωδία, ξέρεις, λίγο απ’ όλα για να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Κυρίως όμως έιναι μια ταινία διασκέδασης. Δεν είναι αστεία αλλά είναι ευχάριστη, σε κάνει να νιώθεις καλά, ξεχνάς τη ρουτίνα της ημέρας και ονειροπολείς όπως ο ήρωας. Αν θες να γκρινιάξεις, θα σου δώσει ένα κάρο λόγους, αν θες απλώς να χαλαρώσεις βλέποντας κάτι ανάλαφρο αλλά διασκεδαστικό, θα την εκτιμήσεις. 

 
και πηγαίνει σε κάτι τρελά τοπία (Ισλανδία, Γροιλανδία)


24 Φεβρουαρίου 2014

Ας Περιμένουν Οι Γυναίκες! (1998)

Η καλύτερη ελληνική κωμωδία των τελευταίων 20 ετών. Μια εκπληκτικά ακριβής απεικόνιση της νεοελληνικής κοινωνίας. Οι διάλογοι σουρεαλίζουν, οι καταστάσεις που βιώνουν οι τρεις ήρωες μεγεθύνονται, τα μικροπροβλήματα τους καταπλακώνουν αλλά αυτοί ξεφεύγουν από την μιζέρια της καθημερινότητάς τους απλά αγνοώντας την. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, δεν αρέσει στις γυναίκες. 

 
Διότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από έρωτα εκπέσανε. 
Η Αγγελική Ηλιάδη πολύ πολύ πριν γίνει γνωστή, ήταν η φαντασίωση του Πάνου.
Σάκη, κι εμένα η μανούλα μου, Νέα Δημοκρατία ψήφισε. Άφησες κενό.

Berberian Sound Studio (2013)


Ατμοσφαιρικό θρίλερ. Φόρος τιμής στα giallo, την ιταλική εκδοχή αιματοβαμμένων ταινιών μυστηρίου. Τεχνικά είναι καλοσκηνοθετημένο αλλά τελικά, πιο πολύ μοιάζει με 90λεπτη άσκηση ύφους. Πολύ ενδιαφέρον είχε η ακριβής αναπαράσταση του πως έφτιαχναν τον ήχο των ταινιών τότε αλλά αυτό θα ενδιαφέρει μόνο ανθρώπους του χώρου. 

Πολύ ωραίο κορίτσι η Τόνια.

Η ταινία έχει εξαιρετικές αφίσες.