15 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Sightseers (2012)



***1/2
Μαύρη κωμωδία δρόμου. Το βρετανικό «Natural Born Killers» πάει διακοπές στη επαρχία να θαυμάσει τα αξιοθέατα. Πιο σκοτεινή και ανήθικη από ότι ο τίτλος σε προδιαθέτει, έχει μερικές σκληρές σκηνές που προορίζονται για να σε διασκεδάσουν.

13 Ιουλίου 2013

Conspirators Of Pleasure (1996)

****
(«Spiklenci slasti», «Συνωμότες Της Ηδονής»)
Γιούχου ταινία, οχτάρι χωρίς σκέψη. Εξωραϊσμός του φετίχ σε ένα σουρεαλιστικό παραμύθι με ζωντανά καρτούν. Χωρίς κουβέντα για 85 λεπτά, ο Τσέχος σκηνοθέτης/ανιματέρ Γιαν Σβάνκμαϊερ κατορθώνει ένα πρωτότυπο ντελίριο ερωτικής πρόκλησης και μαύρου χιούμορ.



12 Ιουλίου 2013

Dellamorte Dellamore (1994)

***1/2
Cemetery Man»)
Κωμωδία τρόμου. Έχει αποκτήσει καλτ στάτους και πολλούς θαυμαστές και έξω από την Ιταλία, στην Ελλάδα παραμένει καλά κρυμμένη. Καρτουνίστικη βία που σκοπό έχει να γελάσεις παρά να σοκαριστείς. Γυρίστηκε με πολύ μεράκι και αγάπη κι αυτό βγαίνει σε κάθε σκηνή Μεγάλο επίτευγμα ήταν και το εξαιρετικό μακιγιάζ των ζόμπι. Και η μεγάλη αλήθεια, όσο βρισκόταν στην οθόνη μου η Άννα Φάλκι, δεν παρακολουθούσα την ταινία.


Άννα Φάλκι, ένα κράμα Εμμανουέλ Σενιέ με Ναστάζια Κίνσκι.

10 Ιουλίου 2013

Sydney (1996)

***1/2
Hard Eight»)
Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Πολ Τόμας Άντερσον. Χαμηλών τόνων ταινία που στηρίζει το βάρος της στους χαρακτήρες των ηρώων. Με κοφτερούς διαλόγους που χωρίς τερτίπια κτυπάνε κατευθείαν στο ψαχνό. Η Γκουίνεθ Πάλτροου σε κόντρα ρόλο βγάζει το καλύτερο πρόσωπό της ενώ αναδεικνύονται εύκολα και οι καρατερίστες Φίλιπ Μπέικερ Χολ και Τζον Ράιλι. Μια από τις καλύτερες ταινίες του Πολ Τόμας Άντερσον.

9 Ιουλίου 2013

Alphaville (1965)

***1/2
(«Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution»,
«Ο Λεμι Κοσιον εναντίον του Αλφα-60»)
Και νουάρ και επιστημονικής φαντασίας και παρωδία και νουβέλ βαγκ. Με υπόγεια ειρωνεία ο Γκοντάρ σατιρίζει το πολιτικό σύστημα της εποχής του. Ο Λεμί Κασιόν (ο ρόλος πάει γάντι στον Εντί Κονσταντίν), σαν άλλος Φίλιπ Μάρλοου, κινείται στα σκοτεινά σοκάκια του Παρισιού που υποτίθεται ότι τοποθετείται η Αλφαβιλ, μια φουτουριστική πόλη σε έναν άλλο πλανήτη. Έχει μια παρωχημένη ποιητικότητα που σε αποσπάει αλλά ακόμα και σήμερα δείχνει τα δόντια της.



5 Ιουλίου 2013

Stoker (2013)

***1/2
Ατμοσφαιρικό θρίλερ. Το αυξανόμενο σασπένς δημιουργεί αυξανόμενες προσδοκίες. Ο σκηνοθέτης Τσαν Γουκ Παρκ αποφασίζει να κρατήσει χαμηλούς τόνους πράγμα που ξένισε μέρος των φαν του. Στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία (μην φανταστείς ένα νέο
Lady Vengeance) και εξαιρετικό μοντάζ που μαζί με τη φωτογραφία είναι η μισή ταινία. Μου άρεσε και το σάουντρακ για το οποίο περιέργως δεν έχει γίνει πολύ κουβέντα. Μου χάλασε λίγο όλο το αισθητικό αποτέλεσμα η Κιντμαν με την πλαστικόφατσά της, η πιτσιρίκα είναι μια χαρά.