1 Φεβρουαρίου 2013

The Wages Of Fear (1953)

**** 
(«Le salaire de la peur», «Το Μεροκάματο Του Τρόμου») 
Ένα καλοστημένο θρίλερ του Ανρί-Ζορζ Κλουζό, χειρίζεται ιδανικά το σασπένς και τις ανατροπές για να μην χάνει το ενδιαφέρον του θεατή. Οι χαρακτήρες του είναι εξαιρετικά γραμμένοι, κανένας τους δεν υπακούει σε στερεότυπα, γίνονται συμπαθείς με τα ελαττώματά τους τα οποία στην αρχή τα κρύβουν αλλά αυτά φανερώνονται μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν. Από την άλλη, ο σκηνοθέτης δεν κωλώνει να δηλώσει ξεκάθαρα τις πολιτικές του πεποιθήσεις που και να θίξει τα κακώς κείμενα της εποχής. 

5 σχόλια:

  1. Μόνο του μειονέκτημα η μεγάλη του διάρκεια (νιώθω ότι έχω αρχίσει να γερνάω, γκρινιάζω και επαναλαμβάνομαι) θα μπορούσε να είναι πιο μαζεμένη η εισαγωγή.

    Πριν καμιά εικοσαριά χρόνια αποκαταστάθηκε η ταινία στην κανονική της διάρκεια, οι Αμερικάνοι τότε είχαν αλλοιώσει το φινάλε και είχαν κόψει υπονοούμενα καταπιεσμένης ομοφυλοφιλίας. Επιπλέον όμως είχαν κόψει και το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής, μάλλον προς όφελος της ταινίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από ότι έχω καταλάβει ακόμα κυκλοφορούν κόπιες με αλλοιωμένο το φινάλε. Οπότε αν είναι να το δεις, φρόντισε να είναι η αποκατεστημένη κόπια, ιδανικά αυτή της Criterion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρώτο φιλμ που κατέφερε να κερδίσει Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελειο! και το remake ειναι πολυ καλο επισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ