30 Σεπτεμβρίου 2012

Shotgun Stories (2007)



***1/2
(«Ιστορίες Πυροβολισμών»)
Τρία αδέρφια μισούν την οικογένεια που έκανε ο πατέρας τους αφού τους παράτησε. Με αφορμή το θάνατό του θα ξεκινήσουν φασαρίες μεταξύ τους.  Η εκδίκηση έρχεται κι από τις δύο πλευρές και δείχνει να μην έχει τελειωμό. Πολύ όμορφα πλάνα της αγροτικής Αμερικής, ο σκηνοθέτης του «Take Shelter» Τζεφ Νίκολς με την πρώτη του ταινία έδειξε ότι θα απασχολήσει την κινηματογραφική κοινότητα. Βεβαίως ήταν πολύ τυχερός που πρωταγωνίστησε ο άγνωστος τότε Μάικλ Σάνον, που σίγουρα θα κάνει τεραστία καριέρα.

29 Σεπτεμβρίου 2012

Εφιάλτης (1961)

***1/2
Χιτσκοκικό νουάρ μυστηρίου. H πρώτη -και πιθανόν η πιο σημαντική- ταινία του Ερρίκου Ανδρέου. Προφανώς έχει κοπιάρει αντίστοιχες αμερικάνικες ταινίες με ατάκες όπως "είσαι πάντα τόσο ζόρικος ή έχεις τη γιορτή σου σήμερα;" αλλά διατηρεί και το ελληνικό στοιχείο ανέπαφο. Η μουσική επένδυση του Μίμη Πλέσσα είναι εξαιρετική. 
λίγο βυζάκι παρόν σε όλες τις ταινίες της εποχής

28 Σεπτεμβρίου 2012

Nothing (2003)

***
Περίεργη ταινία, μάλλον κωμωδία.  Κολλητοί από παιδιά, ο Ντέιβ και ο Άντριου έχουν προβλήματα προσαρμογής στην κοινωνία, κάποια στιγμή εύχονται όλος ο κόσμος να μην υπήρχε και η ευχή τους γίνεται πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα η ταινία παίρνει όλο και πιο περίεργη τροπή με εντελώς σουρεαλιστικές καταστάσεις διατηρώντας πάντα τον ασόβαρο χαρακτήρα της. Σκηνοθετημένη από τον Βιτσέντζο Ναταλι («Cube»).

27 Σεπτεμβρίου 2012

The Hangover Part II (2011)



**1/2
Ακολουθώντας κατά γράμμα τη επιτυχημένη συνταγή της πρώτης ταινίας («The Hangover») μεταφέρει τη δράση στην Ταϊλάνδη. Έχει αστείες στιγμές αλλά πλέον έχει χάσει κάθε πρωτοτυπία, μάλιστα σου δίνει την αίσθηση ότι δεν προσπαθεί καν να πρωτοτυπήσει (όπως η προηγούμενη ταινία). Βέβαια, αν δεν ήταν συνέχεια αλλά στεκόταν από μόνη της, σαν κωμωδία θα της έβαζα περισσότερα αστεράκια.

25 Σεπτεμβρίου 2012

The Usual Suspects (1995)

****1/2
Μία απο τις 10-20 αγαπημένες μου ταινίες. Ένα από τα καλύτερα σενάρια που γράφτηκαν ποτέ. Αν δεν την έχεις δει, σε ζηλέυω.

24 Σεπτεμβρίου 2012

Bad Ass (2012)



**1/2
Ο φιλήσυχος και αδικημένος από τη ζωή Αμερικάνος, θα πάρει το νόμο στα χέρια του όταν δολοφονείται ο φίλος του. Ο Ντάνι Τρέχο είναι ωραία φάτσα, γράφει στο φακό αλλά δεν είναι ηθοποιός, δεν μπορεί να πει μια ατάκα σωστά. Η ταινία έχει κάποιες στιγμές χοντρού χαβαλέ αλλά τίποτα παραπάνω. Κάτι σαν το «Hobo With A Shotgun» με λιγότερους ακρωτηριασμούς,  αν και μεταξύ τους προτιμώ το δεύτερο. 

                    όλη η ταινία στήθηκε πάνω σε αυτό το ερασιτεχνικό βιντεάκι.

22 Σεπτεμβρίου 2012

Αμφιβολίες (1964)

***1/2
Νουάρ μυστηρίου, βασισμένο στο "Κόκκινο βάζο" του Γιάννη Μαρή. Ο Κούρκουλος είναι ο δημοσιογράφος που θα ξεσκεπάσει το έγκλημα για να σώσει την αγαπημένη του. Οι ύποπτοι και οι υποψίες αλλάζουν χέρι μέχρι και την τελευταία αινιγματική σκηνή. Πολύ καλή για το είδος της και απορώ πώς δεν έχει αναδειχτεί μέχρι σήμερα.  Η τζαζ μουσική επένδυση του Κώστα Κλαββά δημιουργεί τη σωστή ατμόσφαιρα. Στην αρχή λίγο οι ερμηνείες (όχι των πρωταγωνιστών) είναι πρόχειρες αλλά μετά κι αυτές στρώνουν. Μου κάνει εντύπωση πως όλες οι “νουάρ” της εποχής έχουν κι έναν αισθησιακό χορό, ήταν τόσο συνηθισμένο εκείνες τις μέρες; 

Ο αισθησιακός χορός της Μπέλα Μπαλαλάικα.